Wednesday, November 9, 2011

Homemade sushi..

Masih tak terlambat kot nak ucap selamat hari raya korban..huhu...raya hari tu..aku buat sushi...huhu..first time buat tau....orang lain dok sebok makan rendang ketupat, aku dok bantai wat sushi...barang-barang buat sushi aku beli kat Jusco Taman Equine..semua dah siap, rice vinegar, soy sauce, bamboo mat dengan seaweed..haraga??hahaha..agak mahal...RM28. Rupa dia macam kat bawah ni..

Ni barang-barang untuk buat sushi. Yang dalam plastik tu la jual kt jusco. Salmon tu plak aku buat filling dia. Beras beli sendiri carik kat tempat jual beras.

Ini dia short grain rice. kampit ni 1 kilo. Harga RM9.90. Nak masak nasi, sila ikut instruction kat belakang beras ni..

Ini soy sause untuk dipping, dan rice vinegar untuk letak kat nasi. Dua-dua ada tanda halal JAKIM.

Taraaaa...ini la hasil sushi di hari raya..agak selekeh..biasa laa..1st time buat..huhuh...filling aku letak salmon tadi, crab stick , telur goreng, dan timun jepun...sodap gitu..

Kalau buat banyak-banyak, leh simpan dalam peti ais..satu hari leh habis...huhuu..

2 comments:

[z@ck] said...

nampak sedap.bagus la ada jual seasoning sekali.tak gaduh susah2 nak buat sos dalam sushi tu =)

Watanabee said...

yee...memang senang..semua dah sedia...tinggal nak buat je...